Än är det några veckor av härlig sommar kvar, om vi har tur, men när som helst kan hösten vara här, med regn, mörker, vind och annalkande vinter.
Då kan det vara bra att vara förberedd.
Här går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på när det gäller förberedelser och cykelvård inför hösten och vintern.
Väta och mörker
Med hösten kommer väta och mörker. Det kan vi vara helt säkra på. Det innebär ökade påfrestningar på cykeln och dess tillbehör men också ökade risker i trafiken i och med sämre sikt men faktiskt också risk för halkolyckor i samband med regn.
- Olja kedjan – Mer fukt betyder ökad risk för rost, men faktiskt även risk att oljan sköljs bort. Om kedjan plötsligt börjar gnissla kan du vara säker på att just det har hänt. Olja in kedjan regelbundet.
- Se över lacken – Har du en ram i stål kommer den att rosta och i synnerhet om du har skador i lacken. Att bättra små lackskador på egen hand kanske inte ger supersnyggt resultat, men hur snyggt är egentligen rostfläckar.
- Kolla däcken – Blankslitna däck eller slicks är perfekt på torr asfalt, men när det är blött ute är de istället ett riskmoment. Övergångsställen är en klassisk plats för halkolyckor med cykel vid regn, men även andra blanka ytor kan bli mycket hala när det är blött ute.
- Belysning! – I mörkret syns du dåligt, om du syns alls och det gäller förstås i synnerhet om det dessutom regnar. De enklaste och billigaste cykellampor du kan få tag på räcker långt för de flesta.
- Reflexer – Med belysning kan reflexer kanske tyckas överflödigt, men de är ett bra komplement. Särskilt reflexer på ekrarna är viktigt, eftersom de gör att du syns även från sidan.
Inför vinterförvaringen
Om du ska ställa undan cykeln under vintern eller inte är en individuell fråga som delar cyklisterna i två läger. I ena lägret finns de riktigt hårdkokta cyklisterna, som cyklar oavsett väder och väglag. I andra änden av skalan har vi puritanerna som plockar ned cykeln i sina beståndsdelar och gör noggrann service på allt varje vinter.
För dig som tänker vinterförvara cykeln, men vill göra det enkelt för dig har vi följande tips:
- Pumpa däcken – Däck som står tomma eller sakta töms under vintern blir platta och riskerar att torka och spricka. För att vara riktigt säker är det bättre att hänga upp cykeln än att låta den stå.
- Fetta in – Skruvar och muttrar som du kan behöva lossa, till exempel för att justera sadel och styre, kan lätt rosta fast. Lite fett minskar risken för problem senare.
- Lås fast och håll koll – Förvarar du cykeln i till exempel ett källarförråd är den ett lätt byte för tjuvar. Se till att cykeln är ordentligt fastlåst, även om du låser in den och kontrollera med jämna mellanrum att allt ser ok ut.